Zo bepalen je werknemers hun eigen loon – Semco stijl


Ondernemerschap – Stef Lagomatis heeft de medewerkers van zijn consultancybedrijf Incentro zelf hun loonruimte voor dit jaar laten bepalen, Semco style. Iedereen 30 procent erbij dus? ‘De angst is dat mensen vooral vanuit hun eigen portemonnee gaan redeneren, maar het resultaat was behoorlijk in lijn met wat we op de ‘ouderwetse’ manier zouden hebben vastgesteld.’ 

 

Incentro – met opvallende astronauten advertenties – is een specialist in informatiemanagement en combineert zijn adviezen met de IT-tools die klanten daarbij helpen. Met 220 medewerkers en vestigingen in Nederland, Spanje en Turkije is het bedrijf  lekker gegroeid, en als je het Lagomatis vraagt, is dat voor een flink deel te danken aan de aandacht die het heeft voor zelfsturing en medewerkersgeluk. 

‘Geen titels’

Talentvolle IT’ers moet je inderdaad te vriend houden als ze voor je werken, maar Incentro geeft zelfsturing ook echt handen en voeten, bijvoorbeeld door de befaamde cellenstructuur van Eckart Wintzen toe te passen: waar een onderdeel groeit tot boven een gewenste omvang, wordt dat gesplitst in twee vestigingen, die onder een directeur alle vrijheid krijgen om te ondernemen en verder te groeien. ‘Ik zit daar met twee anderen als een soort board boven, titels hebben we niet,’ zegt mede-oprichter Lagomatis.

Ricardo Semler

Behalve van Eckart Wintzen zijn Lagomatis en de zijnen ook nogal fan van Ricardo Semler, de Braziliaanse managementgoeroe die strijdt tegen grote bureaucratischie organisaties en ervoor pleit alle vrijheid en verantwoordelijkheid neerleggen waar die hoort: bij werknemers. Sturen op werknemersgeluk leidt vanzelf tot succesvolle organisaties, stelt Semler onder meer in zijn boek Semco Stijl. Jazeker, Lagomatis zat in de zaal toen we ons vorig jaar laafden aan Semlers nieuwste inzichten. 

Maar anders dan veel andere aanwezigen, die op een roze wolk de zaal verlieten om de dag erop weer tegen de grijze muren van de praktijk op te lopen, brengt Incentro de Semco Style wel in praktijk. En dat leidde eind vorig jaar tot een spannende stap: de ruim 160 werknemers in de Nederlandse vestigingen mochten zelf de loonruimte voor 2015 bepalen. 

Vijf tips

John de Koning van Incentro geeft 5 praktisch tips voor organisatie dit ook overwegen:

  1. Lees de boeken van Ricardo Semler 
  2. Stel medewerkersgeluk centraal
  3. Geef compleet vertrouwen
  4. Maak je bedrijfsprocessen transparant
  5. Wees kritisch bij de voordeur

Op Sprout is een uitgebreide versie van dit artikel te vinden en de toelichting op de 5 tips van de Koning.

Dit is echt avonturieren in het samenspel. Gaaf!